';
Menu Begin
Van de dominee


Adventsster geeft inkeer en verwachting weer

Login medewerkers
Begin

De gereformeerde Kerk Lopik (PKN) is een eigentijdse,
actieve gemeente in het groene hart van Nederland.

In alle bescheidenheid weten we ons leerlingen van Jezus Christus.
Hem willen wij volgen en dienen.
Maar wij zijn er ook voor elkaar en voor de mensen die de Heer op onze weg plaatst.

Elke zondag zijn er twee kerkdiensten.
De morgendienst is een echte gezinsdienst met een duidelijke verkondiging en een mooie liturgie. Voor de kinderen is er Kindernevendienst en regelmatig ook Tienerkerk.
De avonddienst is een leerdienst, een zangdienst of soms een jeugddienst.
Elke dienst is bijzonder omdat we de Heer ontmoeten en ook elkaar.

Wij nodigen u van harte uit om eens een kerkdienst mee te maken.
Door de week zijn er veel activiteiten, zoals bijvoorbeeld: gemeentegroeigroepen, basiscatechese, belijdeniscatechese, bijbelstudie, rouwverwerkingsgroep, jongerengroepen, binnenkort ook een youth-alpha en nog veel meer.
Een speciale plaats heeft de jaarlijkse rommelmarkt op de eerste zaterdag van september.

Op deze pagina schrijft de predikant elke week een blog.
De oude blogs worden bewaard om nog eens na te lezen.

Op deze site leest u nog veel meer over onze gemeente.
Kijk gerust eens rond en bij vragen kunt u contact opnemen met de predikant.

Lieve mensen,

De nooduitgang.

We zijn net terug uit Roemenië. Van zaterdagmorgen tot dinsdagmorgen vier uur zijn we met acht mensen uit onze kerk in Kelementelke geweest. Het is klein Hongaars dorpje in Transylvanië midden in Roemenië. Eerst was het voor ons niet meer dan een naam, nu heeft het een gezicht gekregen door wat we daar gezien en ervaren hebben. De gastvrijheid was overweldigend. We hebben genoten van de liefde die deze mensen aan ons hebben betoond. Dat raakte ons aller hart en geeft nieuwe hoop en kracht. Ik kan ervaren dat God ons aan elkaar geschonken heeft. Ook de persoonlijke vriendschap met de predikant daar doet me goed. De communicatie lag op hartsniveau en hij is vrolijk en op een goede manier vroom. Wat me vooral ook weer opviel, is dat velen met liefde geven van het weinige dat ze bezitten. Geven van je overvloed is mooi, maar dan breng je nog geen offer. Ik heb ervaren dat mensen offerden uit liefde. Dat raakt!

Het was ook intensief: omschakelen in cultuur, in taal en vooral de vele indrukken die blijven. De pijn van de diepe armoede en barre omstandigheden waarin een groot deel van het dorp verkeerd heeft mij en ons zeer geraakt. Op televisie zag ik onlang een documentaire over muren in Slowakije. Die muren waren gebouwd om de nederzettingen met straatarme Roma's uit het zicht te houden. In Kelementelke staat geen muur, maar ik ervaarde wel een onzichtbare muur die spanning en scheiding oproept. Wat kunnen we doen? Ik moest denken aan een woord van Jezus 'de armen zullen altijd bij jullie zijn'. Dus ook nu eind december 2014 met de kerst voor de deur. Dat vormt ook weer een uitdaging.

Het hoogtepunt was voor mij persoonlijk de eredienst op zondagmorgen. De kerk begon om 11.00 uur en als het hier in de kerk qua temperatuur zo koud zou zijn als daar dan zou het college van kerkrentmeesters nog vele klachten krijgen. Er was een andere warmte, eentje die van binnen komt of moet ik misschien zeggen van Boven. De preek die ik mocht verzorgen werd vertaald door de plaatselijke pastor Attila. Het thema was: Het bijzondere gebeurt in het gewone! Gewone mensen in Nazareth, Betlehem, Kelementelke en Lopik worden betrokken in het plan van God met onze wereld. Na de preek was de officiële ondertekening van het verbond dat we met elkaar sloten. Voortaan zijn we als kerkelijke gemeenten met elkaar verbonden. In Hongaarse klederdracht gestoken zong een groep meisjes samen met de predikant voor ons 'Amazing Grace'. Wij overhandigende de meegenomen Paaskaars en ontvingen van hen een prachtig geschenk. Ik verklap nog niet wat het is, dat komt zondagmorgen.

Tijdens mijn vroege zondagse ochtendwandeling in Kelementelke zag ik iets dat ik in Lopik nog niet heb gezien: er werd een varken geslacht. Een hele gebeurtenis zomaar achter het huis. Waarom op zondag? De eveneens gekrulde pastor Attila zei nuchter: dan hebben ze tijd en is iedereen thuis, what can I say? Alle indrukken moeten nog wel weer een plaatsje krijgen, maar dat komt wel. Later zal ik er wel meer over vertellen.

Vanmorgen vlogen we terug vanuit Tirgu Mures naar Dortmund. In zo'n vliegtuig zit je dan met zo'n 180 mensen. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Ik moest er wel aan denken hoe het zou zijn als er iets gebeurt op grote hoogte. Hoe zullen mensen reageren? Hoe zal ik reageren? De stewardes vroeg bij binnenkomst aardig aan mij of ik in het midden bij de nooduitgang wilde zitten. Ze had gezien dat ik aan de lange kant ben en dat heeft soms voordelen. In ruil voor deze gunst zou ik in geval van nood de deur moeten openen. Dat wilde ik wel, maar het dacht wel een denkproces op gang: wat zou ik doen als het fout gaat en ik de nooduitgang heb vrijgemaakt? Zou ik er snel zelf uit gaan, of zou ik anderen helpen de nooduitgang te gebruiken? Een vroom en snel antwoord is niet gewenst. Wel eens goed om over na te denken. Na een veilige reis zei de stewardes tegen iedereen die haar passeerde om door de gewone uitgang het vliegtuig te verlaten: have a nice day! Gelukkig hoefde ik geen tegenprestatie te leveren voor de ruime zitplaats. Het ging om de bereidheid om te helpen.

Have a nice day! Zoiets dergelijks zeg ik ook vaak tegen de mensen als ze de kerk uitgaan. Toch is dat gevoel heel anders. Een vliegtuig is nog lang geen kerk. De mensen in een vliegtuig hebben doorgaans alleen met elkaar gemeenschappelijk dat ze dezelfde vlucht maken. In de kerk is er meer dat ons bindt. Daar maken we deel uit van een langere reis door het leven waarin we elkaar mogen helpen in het bijzonder in noodsituaties. Bovenal hebben we samen deel aan het leven met de Heer. Have a nice day!

Graag sluit ik af met een tekst uit Filemon. Het is uit De bijbel in gewone taal.

Vriend, door jou ben ik blij en vol goede moed, want jij houdt van andere christenen, en je geeft hun steeds nieuwe kracht.

Ik wens u allen een goede week onder de zegen van de Heer.  

ds. Wouter

Te volgen op Twitter   @wouterschraven

Lees hier de oude blogs.

Overdenking

Dankzij de liefdevolle barmhartigheid van onze God
zal het stralende licht uit de hemel over ons opgaan.
En verschijnen aan allen die leven in duisternis
en verkeren in de schaduw van de dood,
zodat we onze voeten kunnen zetten op de weg van de vrede. 

Lucas 1:78-79 


Nadenkertje

Liefde is geen zelfstandig naamwoord,
maar een werkwoord. 

Bron: www.DagelijksWoord.nl

  

Stap over op groene energie en steun Kerk in Actie. Kerk in Actie en Greenchoice slaan de handen ineen. Bij een overstap naar groene energie van Greenchoice ontvangt de klant korting en doneert Greenchoice geld aan het FairClimate programma van Kerk in Actie.

PKN Kerk in Actie logo

 Naar boven
Datum - Tijd
Zaterdag, 20 December 2014  
Zoeken
Rechtstreekse kerkdienst
Rechtstreeks kerkdiensten beluisteren via Uitzendingen.
Laatste nieuws
Nog geen nieuws beschikbaar. Alle Nieuws

Laatst bijgewerkt
19 Dec 2014: Zondagsdiensten
19 Dec 2014: Agenda
14 Dec 2014: Evangelisatie Commissie
10 Dec 2014: Diaconie - Collecten
05 Dec 2014: College van Kerkrentmeesters
05 Dec 2014: Kerkenraad
28 Nov 2014: Kindernevendienst
21 Nov 2014: Begin
08 Nov 2014: Contact gegevens, telefoonnummers en email-adressen
04 Nov 2014: Van de dominee
04 Nov 2014: Tienerkamp
04 Nov 2014: Activiteiten Commissie
04 Nov 2014: Commissie Vorming en Toerusting
06 Oct 2014: Gemeente Groei Groepen
06 Oct 2014: Tienerkerk
01 Oct 2014: Doelstelling Commissie V & T
01 Oct 2014: Agenda Com V & T
25 Sep 2014: Solid Friends
24 Sep 2014: Rock Solid
06 Sep 2014: Eerdere rommelmarkten